KAREL GRŽAN IN MATEJA FELTRIN NOVLJAN - OVREDNOTENI V NEPONOVLJIVI IZVIRNOSTI

Rdeča nit pogovora vodi od pomena ozaveščanja posameznika v njegovi izvirnosti – poslanstvu in podpori pri uresničevanju, preko soočenja z družbenimi manipulacijami, ki ukalupljajo predvsem za uporabnost – funkcionalnost in ga s tem odtujujejo ne le od njega samega, pač pa tudi od poosebljene pristnosti in sočutnosti v odnosih, do spretnosti takšne ironije – smeha, ki osvobaja tako posameznika kot družbo k vrednemu dostojanstvu v (so)bivanju.

 

5 vprašanj, na katera bomo odgovorili:
• V čem je aktualnost nasveta iz delfskega preročišča: »Spoznaj sebe!«?
• Kakšno je pri prebujanju samozavesti posameznika poslanstvo družine in šole?
• Razpeti smo med dobro in hudo. Ali brezmejna ljubezen izključuje meje?
• Kaj pa meje družbe v odnosu do posameznika? Zakaj ne razlikujemo več ekonomije od hrematizma – etičnega družbenega odnosa do človeka od izkoriščevalskega?
• Kakšna je vloga ironije in smeha, ki temeljita na samozavesti, v procesu osebnega in družbenega osvobajanja?

 

Karel Gržan je bil leta 1985 posvečen v duhovnika. Dve leti za tem je magistriral iz teologije. Je ustanovitelj komun na Razborju pod Lisco in Kobilju v Pomurju. Ob rednih obveznostih ga zaposlujejo pogovori, predavanja, radijske in TV oddaje, pisanje člankov in knjižnih del (cca 40). Leta 2003 je bil na Filozofski fakulteti v Ljubljani habilitiran za doktorja znanosti s področja literarnih ved, od leta 2014 je docent za književnost na Filozofski fakulteti v Mariboru.

 

Mateja Feltrin Novljan je razpeta med šolo in radiem, najbolj srečna pa, ko je s svojo družino. Če jo vprašate, katera vloga jo v življenju najbolj izpopolnjuje in osrečuje, je biti mamica dvema čudovitima najstnikoma, Manci in Janu, ter žena Andreju. Gimnazijo je končala v svoji rodni Škofji Loki, diplomirala je na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je postala profesorica slovenščine, in na Fakulteti za družbene vede ter postala še univerzitetna diplomirana novinarka. Z Radiem Ognjišče sodeluje že skoraj dve desetletji, eno je bila tam tudi redno zaposlena. A v nekem trenutku se je želela vrniti med konkretne bližine, v vrvež življenja, kakršnega ponuja le šola. Na Osnovni šoli Cvetka Golarja v Škofji Loki poučuje slovenščino, odraslim pa rada predaja svoje znanje retorike in javnega nastopanja, ki temelji na njenih lastnih izkušnjah. Izzivov ji ne manjka, zato rada živi svoje življenje med ljudmi, ki so ji navdih.

Zaživite kakovostno in uspešno!

Skrbimo za dobro počutje in učinkovite nasvete. Postanite del naše zgodbe!