Od Zanosa do Predanosti ter nazaj: Založba UMco

Koncept zanosa kot optimalnega psihološkega izkustva je odkril Mihaly Csikszentmihalyi, profesor in bivši predstojnik oddelka za psihologijo na Univerzi v Chicagu. Že nekaj desetletij vneto preučuje teme, ki so povezane z zanosom. Članke je objavil v revijah in časopisih, kot so Psychology Today, The New York Times, The Washington Post in drugi. Napisal je več knjig, med drugim Beyond Boredom and Anxiety, Creativity, Finding Flow, Running Flow in The Creative Vision. Skozi desetletja je ta koncept samo še pridobil na veljavi in v svojih pristopih k raziskovanju izvorov človekove motivacije ga uporabljajo mnogi psihologi (denimo Angela Duckworth v svoji knjigi Predanost). Knjiga Zanos je klasično delo o sreči, predstavlja pa nam splošna vodila, ki so resničnim ljudem omogočila, da so svoja dolgočasna in brezsmiselna življenja spremenili v življenja, polna zadovoljstva. Pojasni nam fenomen zanosa, tistega stanja radosti, ustvarjalnosti in popolne zatopljenosti, pri katerem se zdi, da so vse naše težave izpuhtele v zrak, navdaja pa nas poživljajoč občutek transcendence.

5 vprašanj, na katera bo odgovarjal dogodek

• Kaj je zanos in kako ga doživeti?
• Se mu da načrtno približevati v vsakdanjem življenju?
• Kje najlažje najdemo zanos?
• Kako živeti zanosno življenje?
• Kakšna je povezava med predanostjo in zanosom?

Opis ustvarjalcev

Založba UMco že dvajset let izdaja pomembne knjige s področja stvarne literature. Najprej se je posvečala filmski teoriji in praksi, v zadnjem desetletju pa je svoj vsebinski profil razširila tako na referenčne psihološke knjige kot tudi družbeno angažirane teme. S teh področjih letno izda približno 20 odmevnih naslovov.

Samo Rugelj
Samo Rugelj je diplomirani farmacevt, magister ekonomije in doktor založniških študij. Podjetnik je že več kot 25 let ter že 20 let tudi revijalni in knjižni založnik. Soustanovil je založbo UMco, ki je do sedaj izdala preko 300 knjig, med njimi mnogo referenčnih naslovov stvarne literature, in revijo Bukla, ki že 15 let pokriva dogajanje na slovenskem knjižnem trgu, pri obeh pa je odgovorni urednik. Poleg tega je napisal približno 15 knjig različnih žanrov, od strokovno založniških, prek izpovednih do leposlovnih, kar nekaj jih je doživelo širši bralski odmev, ob tem pa je tudi avtor več tisoč knjižnih recenzij, člankov in kolumen s področja popularne kulture in njene ekonomike. Živi v Ljubljani, je poročen in ima tri otroke, njegov hobi pa so obiskovanje knjigarn v tujini ter ultramaratoni v pohodnem tempu.

Zaživite kakovostno in uspešno!

Skrbimo za dobro počutje in učinkovite nasvete. Postanite del naše zgodbe!